محمدعلی اسلامی ندوشن (زادهٔ ۳ شهریور ۱۳۰۳ در ندوشن، یزد – درگذشتهٔ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ در تورنتو، کانادا) نویسنده، شاعر، مترجم، حقوقدان و پژوهشگر ایرانی بود.
به گزارش پایگاه خبری هنری بُراق حامیم، محمدعلی اسلامی ندوشن دانشآموختهٔ حقوق بینالملل از دانشگاه سوربن بود و پس از بازگشت به ایران، ابتدا به عنوان قاضی دادگستری مشغول به کار شد، اما پس از مدتی به دعوت فضلالله رضا به دانشگاه تهران رفت.
اسلامی ندوشن در طول حیات خود آثار بسیاری در زمینههای گوناگون و انواع ادبی نگاشت. از جمله آثار او میتوان به کتابهای «ایران و تنهائیش»، «روزها: سرگذشت»، «دیروز، امروز، فردا»، «نوشتههای بی سرنوشت»، و «اسلام و جهان از نگاه شاهنامه» اشاره کرد.
اسلامی ندوشن یکی از پرکارترین و تأثیرگذارترین نویسندگان معاصر ایران بود. او با آثار خود به معرفی و تبیین فرهنگ و تمدن ایران پرداخت و نقش مهمی در حفظ و پاسداری از این میراث فرهنگی ایفا کرد. او همچنین به عنوان یک چهرهٔ اجتماعی فعال، همواره از حقوق مردم و آزادیهای مدنی دفاع میکرد.
اسلامی ندوشن در سال ۱۳۸۲ به عنوان چهرهٔ ماندگار جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد. او در سال ۱۳۹۱ به دلیل بیماری به کانادا مهاجرت کرد و در سال ۱۴۰۱ در سن ۹۷ سالگی در تورنتو درگذشت.
آثار محمدعلی اسلامی ندوشن در زمینههای گوناگون و انواع ادبی نگاشته شدهاند. از جمله آثار او میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شعر
گناه (مجموعه شعر، ۱۳۲۸)چشمه (مجموعه شعر، ۱۳۳۰)ابر زمانه و ابر زلف وی (مجموعه شعر، ۱۳۴۲)
داستان
افسانه و افسون (۱۳۳۴)ملال پاریس (۱۳۵۶)
سفرنامه
سفرنامهٔ ندوشن (۱۳۳۶)سفرنامهٔ ایتالیا (۱۳۴۴)
نقد ادبی
سخن و سخنوران (۱۳۳۸)سخن در سخن (۱۳۴۵)سخن و خرد (۱۳۴۹)
تاریخ و فرهنگ ایران
ایران و تنهائیش (۱۳۴۸)روزها: سرگذشت (۱۳۵۵)دیروز، امروز، فردا (۱۳۶۴)نوشتههای بی سرنوشت (۱۳۶۶)اسلام و جهان از نگاه شاهنامه (۱۳۶۷)فرهنگ و جامعه (۱۳۷۵)فرهنگ و سیاست (۱۳۸۰)فرهنگ و تمدن ایران (۱۳۸۲)ایران و فرهنگش (۱۳۸۵)ایران و تاریخش (۱۳۸۶)ایران و مردمش (۱۳۸۷)
ترجمه
از تاریکی به روشنایی (ترجمهٔ کتاب «از تاریکی به روشنایی» اثر برتراند راسل، ۱۳۴۴)مردی از این سرزمین (ترجمهٔ کتاب «مردی از این سرزمین» اثر هانری ترویا، ۱۳۴۵)ادبیات و هنر فرانسه (ترجمهٔ کتاب «ادبیات و هنر فرانسه» اثر ژرژ مونی، ۱۳۴۷)اخلاقیات و سیاست (ترجمهٔ کتاب «اخلاقیات و سیاست» اثر برتراند راسل، ۱۳۴۹)تاریخ فلسفه غرب (ترجمهٔ کتاب «تاریخ فلسفه غرب» اثر برتراند راسل، ۱۳۵۲)اخلاق در فلسفهٔ کانت (ترجمهٔ کتاب «اخلاق در فلسفهٔ کانت» اثر برتراند راسل، ۱۳۵۴)تاریخ تمدن اروپا (ترجمهٔ کتاب «تاریخ تمدن اروپا» اثر ویلیام جیمز مکلین، ۱۳۵۵)فلسفهٔ سیاسی در غرب (ترجمهٔ کتاب «فلسفهٔ سیاسی در غرب» اثر برتراند راسل، ۱۳۵۸)تاریخ فلسفهٔ جدید (ترجمهٔ کتاب «تاریخ فلسفهٔ جدید» اثر برتراند راسل، ۱۳۶۱)
اسلامی ندوشن در طول حیات خود جوایز و افتخارات بسیاری را از آن خود کرد. از جمله این جوایز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جایزهٔ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (۱۳۶۲، برای کتاب «ایران و تنهائیش»)جایزهٔ فرهنگ و هنر جمهوری اسلامی ایران (۱۳۷۲)جایزهٔ چهرهٔ ماندگار جمهوری اسلامی ایران
پایان پیام/
مطالب جالب
نمایشگاه هنرمند ایتالیایی در آمریکا
روز شعر و ادب پارسی
اثر هنری بنکسی در لندن دزدیده شد