اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۳

بُراق حامیم

پایگاه خبری تخصصی هنر ایرانی اسلامی

خانه » حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها

حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها

حضرت فاطمه زهرا

حضرت فاطمه زهرا (س) دختر پیامبر اکرم (ص) و خدیجه کبری (س) هستند. ایشان در سال پنجم بعثت در شهر مکه به دنیا آمدند و در سال یازدهم هجری در شهر مدینه به شهادت رسیدند.


به گزارش پایگاه خبری هنری بُراق حامیم، حضرت زهرا (س) از نظر علمی، اخلاقی و معنوی از جایگاه والایی برخوردار بودند. ایشان در علوم دینی و قرآنی تبحر داشتند و همواره به ترویج ارزش‌های اسلامی می‌پرداختند. حضرت زهرا (س) الگوی زنان مسلمان در همه دوران‌ها هستند.

حضرت زهرا (س) همسر امام علی (ع) و مادر امام حسن (ع) و امام حسین (ع) هستند. ایشان نقش مهمی در تربیت فرزندان و همراهی با همسر خود داشتند و همواره به آنها در راه هدایت و کمال کمک می‌کردند.
حضرت زهرا (س) در طول زندگی خود با مشکلات و سختی‌های زیادی روبرو شدند. ایشان پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) مورد ستم و آزار قرار گرفتند و در نهایت به شهادت رسیدند. شهادت حضرت زهرا (س) یکی از غم‌انگیزترین وقایع تاریخ اسلام است.
حضرت زهرا (س) در میان مسلمانان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند. ایشان به عنوان “سیده نساء العالمین” شناخته می‌شوند و همواره مورد احترام و تکریم مسلمانان هستند.

او یکی از پنج‌تن آل‌عبا (اصحاب کساء) است که شیعیانِ دوازده امامی آنها را معصوم می‌دانند. امام دوم و سوم شیعیان، زینب(س) و ام‌کلثوم از فرزندان او هستند. زهرا، بَتول، سیده نساء العالمین (برترین زن در دو عالم) از القاب وی و اُمّ اَبیها (مادر پدرش) کنیه مشهور او است. فاطمه، تنها زن همراه پیامبر(ص) در روز مباهله با مسیحیان نجران بوده است.

سوره کوثر، آیه تطهیر، آیه مودت و آیه اطعام و احادیثی چون حدیث بَضعه در شأن و فضیلت فاطمه نازل و نقل شده‌اند. در روایات آمده است که پیامبر(ص)، فاطمه(س) را برترین زن در دو عالم معرفی کرده و خشم و خشنودی او را خشم و خشنودی خداوند دانسته است.

درباره دوران کودکی و نوجوانی فاطمه(س) گزارش‌های کمی وجود دارد. از این دوران فقط گزارش‌هایی درباره همراهی او با پیامبر(ص) در مقابل خشونت‌های مشرکان، حضور او در شعب ابی‌طالب و هجرت به مدینه همراه امام علی(ع) نقل شده است.

فاطمه(س) در سال دوم هجرت با امام علی(ع) ازدواج کرد. انجام فعالیت‌های اجتماعی و همراهی با پیامبر اسلام(ص) در برخی از جنگ‌ها از جمله فتح مکه از جمله کارهای او بعد از هجرت بود.

حضرت فاطمه زهرا

فاطمه(س) در ماجرای سقیفه ضمن مخالفت با اقدام شورای سقیفه، خلافت ابوبکر را غاصبانه خواند و با او بیعت نکرد. او در جریان مصادره فدک و دفاع از خلافت امام علی(ع) خطبه‌ای خواند که به خطبه فدکیه معروف است. وی اندکی پس از رحلت پیامبر(ص) و در جریان هجوم طرفداران ابوبکر به خانه‌اش، آسیب دید، در بستر بیماری افتاد و پس از مدت کوتاهی در ۳ جمادی‌الثانی سال ۱۱ هجری قمری در مدینه به شهادت رسید. پیکر دختر پیامبر(ص) به سفارش خودش، شبانه و مخفیانه تشییع و دفن شد و قبرش هیچ‌گاه مشخص نشد.

تسبیحات حضرت زهرا(س)، مصحف فاطمه، خطبه فدکیه بخشی از میراث معنوی فاطمه است. مصحف فاطمه(س) کتابی است شامل سخنانی که فرشته الهی به او الهام کرده و امام علی(ع) آنها را نوشته است. این صحیفه بنابر روایات، در دست امامان بوده و هم‌اکنون در دست امام زمان(عج) است.

شیعیان، فاطمه(س) را الگوی خود می‌دانند و در سالروز شهادت وی که به ایام فاطمیه مشهور است، عزاداری می‌کنند. در ایران سالروز ولادت فاطمه(س) (۲۰ جمادی‌الثانی)، روز زن و مادر نامگذاری شده و نام فاطمه و زهرا جزو بیشترین نام‌ها برای دختران است.

آثاری که راجع به فاطمه زهرا(س) تألیف یا جمع‌آوری شده، می‌توان به سه دسته مُسنَدنگاری، مَنقَبَت‌نگاری و زندگینامه‌نویسی تقسیم کرد.