اردیبهشت ۱۳, ۱۴۰۳

بُراق حامیم

پایگاه خبری تخصصی هنر ایرانی اسلامی

خانه » عطار نیشابوری

عطار نیشابوری

عطار نیشابوری

هنرمند

شمس‌الدین محمد بن ابراهیم عطّار نیشابوری (زادهٔ حدود ۵۴۰ ه‍.ش در نیشابور – مرگ حدود ۶۲۷ ه‍.ش در همانجا)، معروف به عطار، شاعر، عارف و نویسندهٔ نامدار ایرانی در دوره‌های پایانی سدهٔ ششم و اوایل سدهٔ هفتم هجری بود. او به عنوان یکی از بزرگترین شاعران عرفانی و اخلاقی در ادبیات فارسی شناخته می‌شود و آثار متعددی در زمینه‌های گوناگون از جمله مثنوی، غزل، قصیده، رباعی، تذکره، و شرح حال عرفا به یادگار گذاشته است.

زندگی

به گزارش پایگاه خبری هنری برخط بُراق حامیم، اطلاعات دقیقی از زندگی عطار در دست نیست. برخی منابع زادگاه او را روستای کدکن در نزدیکی نیشابور ذکر کرده‌اند و برخی دیگر معتقدند که او در خود شهر نیشابور متولد شده است. عطار در جوانی به کسب علم و دانش پرداخت و در علوم مختلف، از جمله طب، نجوم، فلسفه و عرفان تبحر یافت. او همچنین به سیاحت و سفر به نقاط مختلف جهان، از جمله هند، عراق و شام پرداخت و با عرفا و مشایخ طریقت ملاقات کرد.

آثار

عطار آثار متعددی در زمینه‌های مختلف از جمله مثنوی، غزل، قصیده، رباعی، تذکره، و شرح حال عرفا به یادگار گذاشته است. مشهورترین اثر او منطق‌الطیر یا هفت‌شهر عشق است که مثنوی منظومی در شرح مراحل سلوک عرفانی و جستجوی حقیقت است. از دیگر آثار برجسته عطار می‌توان به اسرارنامه، تذکره الاولیاء، مصیبت‌نامه، الهی‌نامه، و خلوت‌نامه اشاره کرد.

تأثیرگذاری

عطار از جمله تأثیرگذارترین شاعران و عارفان در تاریخ ادبیات فارسی است. اشعار و آثار او سرشار از حکمت، معرفت و اندیشه‌های عرفانی است و در طول قرن‌ها بر شاعران و نویسندگان بعد از خود تأثیر عمیقی گذاشته است. مولانا جلال‌الدین رومی، یکی از بزرگترین شاعران عرفانی ایران، از جمله کسانی است که از عطار تأثیر فراوانی پذیرفته است.

مقام و منزلت

عطار در میان ایرانیان و فارسی‌زبانان از جایگاه و منزلت ویژه‌ای برخوردار است. او به عنوان یکی از بزرگترین شاعران عرفانی و اخلاقی در تاریخ ادبیات فارسی شناخته می‌شود و آثار او در زمره گنجینه‌های گرانبهای فرهنگ و ادب فارسی به شمار می‌رود.

عطّار نیشابوری
آرامگاه عطّار نیشابوری

آرامگاه

آرامگاه عطار در ۶ کیلومتری غرب نیشابور و در نزدیکی آرامگاه عمر خیام قرار دارد. این آرامگاه در دوره تیموری ساخته شده است و در دوره پهلوی دوم به طور کامل مرمت شده است.

منابع

* ویکی‌پدیا
* سایت رسمی بنیاد عطار نیشابوری
* کتابخانه مجازی خان طومان

* The Institute of Ismaili Studies

مطالبی که شاید برای شما جالب باشد

سریال حشاسین
۱ دقیقه زمان مطالعه
graphic چیست
۱ دقیقه زمان مطالعه
روز معماری
۱ دقیقه زمان مطالعه